Peelo-Alert!

Samen maken wij Assen veilig

Volg ons

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter

Extra alertheid gevraagd voor zogeheten 'prikkertruc'


De politie vraagt extra alertheid voor een zogeheten prikkertruc. Inbrekers stoppen een cocktailprikker of tandenstoker in het slot van je voordeur en komen een dag later terug. Zit de cocktailprikker nog in het slot dan is er ondertussen niemand thuis geweest. Waren je spullen al die tijd onbeheerd en onbewaakt. Meer hoeft een inbreker niet te weten om tot actie over te gaan. 

De wijkagent moedigt bewoners van zijn wijk aan om hun buurt goed in de gaten te houden. Zo kunnen buren afspraken met elkaar maken wanneer één van de twee op vakantie gaat. ,,Als jij ziet dat er bij je buurman een prikker in het slot zit, dan haal je die er natuurlijk uit. Maar vergeet dan ook niet om het bij de politie te melden. 

De truc met de cocktailprikker is niet uniek in zijn soort. Er zijn vele manieren om te achterhalen of mensen op vakantie zijn. Afgelopen jaren zag je dat inbrekers een stokje of een tak tegen de deur aan zetten. Wees alert!

Marsdijk- en Peelo-Alert! onderdeel van een breder initiatief - Assen-Alert!

In navolging van het succes van Marsdijk- en Peelo-Alert! zijn er meer wijken in Assen die staan te trappelen om WhatsApp in hun wijk in te zetten. Het streven van Politie en Gemeente is om bewoners van Assen aan te sporen om WhatsApp buurtpreventie op een uniforme, geregisseerde en gecontroleerde wijze in te zetten. Daarom hebben de initiatiefnemers van Marsdijk- en Peelo-Alert! besloten om een uniform platform te creëren waarbij alle wijken van Assen zich aan kunnen melden en gebruik kunnen maken van de bij Marsdijk en Peelo geïmplementeerde technologieën en werkwijzen.

Read more ...

Babbeltruc - Trap er niet in!!

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. Bekijk voor aanvullende tips de folder Het Vijfluik.

Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?

Voor tips om een babbeltruc te voorkomen en meer handige informatie klik hier

Burgemeester lovend over Whats App-alert Peelo en Marsdijk. ‘Veiligheid niet alleen zaak politie en gemeente'

Mensen die niet veel goeds in zin hebben en de Asser wijken Peelo of Marsdijk inrijden, zullen nu wel twee keer nadenken eer zij hun snode plannen tot uitvoer brengen. Bij alle ingangen van de wijken, inclusief de bedrijvenparken Peelerpark en Messchenveld, hangen sinds vrijdag WhatsApp-Alert borden. Als teken (en waarschuwing) dat wijkbewoners een digitaal veiligheidsnetwerk hebben geweven .

Read more ...

Politie assen vraagt mensen alert te zijn i.v.m. vele autobranden de laatste maanden!

Politie legt nog geen verband tussen (auto)branden kort achter elkaar in Assen. ‘Maar informatie altijd welkom’

ASSEN - De politie in Assen ziet voorlopig nog geen verband tussen de diverse (auto)branden die de stad de laatste maanden teisteren. Maar de branden hebben zeker de aandacht, zo laat een politiewoordvoerder weten. 

2016 © Herman van Oost

Bij een autohandel aan de W.A. Scholtenstraat brandde donderdagnacht een wagen compleet uit, de maanden daarvoor trof auto’s op het terrein van Vanboeijen aan de Burgemeester Bothenius Lohmanweg en de Stationsstraat hetzelfde lot. Daarnaast worden in Assen om de haverklap containers in brand gestoken, onder meer op het GGZ-terrein, waar de vlammen oversloegen naar een  gebouw. Dat leidde tot extra veiligheidsmaatregelen bij de GGZ in Assen.

Read more ...

Snelle aanhouding dankzij buurtwhatsapp

Gisterenavond zijn twee mannen aangehouden op verdenking van een woninginbraak in de Oude Rijksweg. De mannen zitten nog vast.

KRABBENDIJKE - Omstreeks 18.30 uur wordt de inbraak door de bewoner bij thuiskomst ontdekt. Hij ziet nog net twee mannen vanaf zijn woning weglopen en bemerkt vervolgens dat er ramen en deuren van zijn woning open staan. De bewoner probeert de mannen nog achterna te rijden, maar verliest hen uit het oog.

Read more ...

Inbreker mijdt wijk met Whatsapp-alarm

Inbrekers mijden massaal buurten waar bewoners elkaar via Whatsapp waarschuwen voor verdachte personen. In Tilburg, waar duizenden inwoners zijn aangesloten bij een whatsapp-buurtwacht, leidt het tot een halvering van het aantal inbraken.

Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg. ,,Zo'n spectaculaire daling hadden we niet verwacht," zegt onderzoeker Martijn Akkermans. De afname komt onder meer door het 'afschrikeffect'. ,,Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien."

Lees het volledige artikel hier verder 

Voorkom auto-inbraak!

Inbraken in auto's blijven aan de orde. Wat opvalt is dat er bij enkele auto's geen braaksporen zijn waargenomen. Dat zou kunnen duiden op dat eigenaren de auto's niet op slot hebben gedaan of dat er een zogenaamde "jammer" (engels) is gebruikt om het centraal vergrendelsysteem te storen.  

Hoe voorkomt u een auto-inbraak?

Read more ...

Tips voor veilig wonen

Woninginbraak

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Read more ...

Politie en verzekeraar waarschuwen voor jaarlijkse inbraakpiek

 

ASSEN - Politie en verzekeraar Univé waarschuwen voor de jaarlijkse inbraakpiek. December en januari zijn traditioneel de maanden met de meeste inbraken.

Volgens cijfers van verzekeraar Univé wordt in december en januari 40 procent meer ingebroken dan in de andere maanden.

Trend
Ook Anne van der Meer van de politie herkent die trend. "Ieder jaar in de aanloop naar de feestdagen en rond de feestdagen zien wij een toename van het aantal woninginbraken. Dat is goed om te weten want dan kan je je daar op voorbereiden."

Deuren goed op slot
Tijdens het zogenaamde Donkere Dagen offensief zet de politie in op voorlichting. Doe de deuren goed op slot, zet een lamp aan en informeer de buren dat je weg bent. Dat zijn de bekendste tips. Directeur Harry Helmich van Univé vermoedt dat die campagne zijn vruchten afwerpt. "We zien in 2011, 2012 en 2013 een piek van 60 procent. In de jaren daarna was die piek er wel, maar minder hoog."

Tussen half 4 en half 9
Mensen denken vaak dat inbrekers 's avonds toeslaan, maar dat is niet zo. "De tijd dat ingebroken wordt, is vaak tussen half 4 en half 9 's avonds. Dan hebben veel mensen er nog niet op gerekend dat er ingebroken kan worden," vertelt Helmich. 

Meer in de buurt
Bij de politie Noord-Nederland zetten ze in op meer surveillance rond de feestdagen, maar ook woordvoerder Van der Meer erkent dat ze niet overal kunnen zijn. "Mensen kennen hun eigen buurt het beste, dus als daar iets gebeurt dat daar niet thuishoort dat kunnen mensen in de eigen straat het beste inschatten. Als je iets verdachts ziet, twijfel niet, bel 112 en maak een foto of filmpje."
 
Bron: rtv drenthe - http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/128742/Politie-en-verzekeraar-waarschuwen-voor-jaarlijkse-inbraakpiek