Peelo-Alert!

Samen maken wij Assen veilig

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • De SAAR-methode uitgelegd Open or Close

  De SAAR-methode kan als volg worden uitgelegd

  S

  Signaleer

  Let altijd op het gedrag van een persoon, wat normaal is in de buurt en het tijdstip. Een ‘onderbuikgevoel’ is ook een grote aanwijzing.

  A

  Alarmeer

  Signaleert u een verdachte situatie? Bel dan 112. Vermeld bij de meldkamer dat u in een WhatsApp-groep zit in het kader van buurtpreventie. Benoem ook dat de politie hier vanaf weet. Dit helpt bij de aansturing. Geef dan ok zoveel mogelijk informatie door zoals uiterlijke kenmerken in combinatie met:

   

  • Geslacht, Leeftijd
  • Loopt/rijdt nu op de …. in de in de richting ...
  • Lengte
  • Kleding
  • Bijzondere kenmerken

  A

  App

  Nadat u de politie gewaarschuwd hebt, stuurt u uw buurtgroep een WhatsApp-bericht met een beschrijving van de situatie.

  Begin een bericht altijd met het feit dat u de politie al gebeld hebt. Dat voorkomt overbelasting van de meldkamer.

  R

  Reageer

  U kunt de persoon aanspreken. Of het een inbreker is of niet, de persoon weet dan dat hij in de gaten gehouden wordt. Doen dit indien mogelijk dan ook met mede buurtbewoners.

  Zien ook WhatsApp - Spelregels.

 • Gebruik van de WhatsApp groepen uitgelegd Open or Close

  De Peelo-Alert!  WhatsApp groepen zijn bedoeld voor serieuze en acute meldingen en niet voor het delen van kleine ergernissen. Berichten in de WhatsApp groepen worden daarom ook door de regiegroepleden gemonitord en deelnemers worden indien nodig op hun gedrag aangesproken. Deelnemers die dit herhaaldelijk negeren worden dan ook uit de WhatsApp groepen verwijdert. 

  Plaatsing van berichten in de WhatsApp groepen dienen conform de SAAR methode te worden gedaan. Hieronder twee voorbeelden, waarvan de tweede NIET voldoet aan de voorgestelde eisen. Zien ook WhatsApp - Spelregels

  Voorbeelden

  Voorbeeld van een bericht conform de SAAR methode Voorbeeld van hoe het NIET moet

  Hieronder een alternatieve uitleg

  Heb je nog vragen of is er over bovenstaande enige onduidelijkheid schroom dan niet om met een van de WhatsApp groep beheerders in contact te treden of gebruik het contactformulier van de site.

 • Hoe gebruikt mijn wijk alert de WhatsApp groepschat? Open or Close

  Peelo  is verdeeld in een aantal buurten en voor elk buurt zijn een of meerdere WhatsApp buurt groepen gecreëerd. De WhatsApp buurt groepen laat je met buurtgenoten tegelijk communiceren. Het is een geweldige manier incidenten en informatie te delen. Er zijn wel een aantal basisregels om in gedachte te houden:

  • Deelname is op basis van een aantal spelregels. Voor meer informatie zie WhatsApp - Spelregels
  • Elke groep heeft één of meer beheerders. Alleen een beheerder kan deelnemers toevoegen en verwijderen.
  • Je hebt altijd controle over je eigen deelname aan een buurt groep door in een groep te blijven of de groep te verlaten wanneer je maar wenst.
  • Onthoud dat alleen de beheerder van de groep de mogelijkheid heeft om mensen toe te voegen. Mocht je dus vragen hebben over je deelname aan de groep of wens je niet toegevoegd te worden, dan moet je contact opnemen met de beheerder van de groep of via het Contactformulier
 • Hoe signaleer ik verdacht gedrag? Open or Close

  Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 9 mensen een misdrijf direct doorgeeft aan de politie. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Als Burgernetdeelnemer kunt u een belangrijke bijdrage leveren door verdacht gedrag te signaleren en aan de politie door te geven. In het onderstaande artikel leest u daar alles over.

  Klopt dat wel?

  U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.

  Ook als u twijfelt, belt u 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie misdrijven voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren?

  Read More
 • Ik ben verhuisd en woon niet meer in mijn app alert wijk, wat moet ik doen? Open or Close

  Peelo-Alert! is een initiatief voor bewoners van Peelo alleen en is het dus van belang dat als u niet meer in Peelo woont, u zich uitschrijft bij het initiatief. Hiervoor kunt u inloggen op de site en daarna de optie "Uw profiel" in het linker menu aanklikken.

  Vervolgens kunt u de optie "Verwijderen" aanklikken en de instructies op het scherm verder volgen. 

   

  Verder is het van belang dat u zich uit uw buurt WhatsApp groep uitschrijft. Open daarvoor de betreffende WhatsApp groep op uw telefoon, klik dan op de menu optie rechts boven in het scherm.

  Klik vervolgens op "Groepsinformatie"

  Scrol vervolgens naar beneden en klik op de knop "Groep verlaten" 

  Volg dan indien nodig enige verdere instructies op het scherm.

   

  U bent nu op zowel de Peelo-Alert!  site als uw buurt WhatsApp groep uitgeschreven.

 • Ik ben verhuisd naar een ander adres in mijn wijk Open or Close

  U kunt uw adres en andere profiel details wijzigen door eerst in te loggen op Peelo-Alert! en daarna de optie "Profiel wijzigen" in het linker menu te aan te klikken. 

  De Peelo-Alert! beheerders worden hiervan automatisch op de hoogte gesteld en zullen dan uw telefoonnummer indien nodig naar het WhatsApp groep van uw nieuwe buurt verhuizen. U hoeft hier verder niets voor te doen.

 • Ik heb een nieuw telefoonnummer, hoe wijzig ik die? Open or Close

  U kunt uw telefoonnummer en andere profiel details wijzigen door eerst in te loggen op Peelo-Alert! en daarna de optie "Profiel wijzigen" in het linker menu te gebruiken. 

  De Peelo-Alert! beheerders worden hiervan automatisch op de hoogte gesteld en zullen dan uw telefoonnummer in uw WhatsApp groep wijzigen door uw oude nummer te verwijderen en het nieuwe toe te voegen. U hoeft hier verder niets voor te doen.

 • Ik heb geen telefoon met WhatsApp. Kan ik nog meedoen? Open or Close

  Als u in Peelo woont maar geen telefoon met daarop de benodigde WhatsApp software kunt u nog wel inschrijven op de Peelo-Alert! website. U ontvangt dan geen berichten via uw telefoon van incidenten binnen uw buurt maar nog wel alle nieuwsbrieven en informatie die via de mail wordt verspreid. Hiervoor hebt u natuurlijk wel een geldige e-mail adres nodig.

 • Ik heb mij geregistreerd, maar heb geen bevestiging per e-mail ontvangen. Open or Close

  U ontvangt altijd een bevestiging per e-mail van uw registratie. Mocht u deze niet hebben ontvangen dan is het mogelijk in uw SPAM folder terechtgekomen. Graag uw SPAM folder controleren op e-mails van Peelo-Alert!  

  Indien u de registratie e-mail niet terug kunt vinden, neem dan contact met ons op

 • Ik heb mijn buurt WhatsApp groep verlaten, hoe kan ik weer worden toegevoegd? Open or Close

  U kunt dit eenvoudig doen door in te loggen op de Peelo-Alert! site en naar uw profiel te gaan. Onderaan uw profiel bevindt zich een "Acties" tab met daaronder een knop met de tekst "Ik heb mijn buurt WhatsApp groep verlaten. Mij graag opnieuw toevoegen.". Door op de knop te klikken zal een van de Peelo-Alert! beheerders u opnieuw aan uw buurt WhatsApp groep toevoegen.